A+B

En Pleine Nature restaurant

 
< >

The project for the En Pleine Nature restaurant consisted of a renovation, a restructuring of the spaces and an extension of the restaurant.
The nature as it is staged in the kitchen of the chef Sylvain Joffre is expressed in the power of contrasts: the obscure stages the luminous, the mineral makes bursting the plant, the brutality wakes the finesse. These guidelines have guided the choice of materials and space treatment. The soil is of particular importance: we wanted to strengthen the physical anchoring of the place by drawing a continuous and unique mineral base for the interior and exterior spaces of the restaurant. The furnishings were made in a burned resinous wood and solid oak. The focus was on factory spaces: the open kitchen in the dining room, the office in the heart of the atrium. As an extension of the work of the spaces, we have designed objects - vases and table objects, wall supports - that allow variations and accompany the seasonal movements of the kitchen of the chef Joffre: flowers and other fragments gleaned in the forest or the kitchen garden. animate and echo the contents of the plates.

Total surface 476 m2
Project in collaboration with BCA architecture

2017, Global design, Sylvain Joffre restaurant, Quint-Fonsegrives (31), France

Bras Boutique

 
< >

The design of the Bras boutique in the heart of the village of Laguiole extends the spirit of the Suquet house. The boutique presents condiments, drinks, knives and tableware designed by chefs Sébastien and Michel Bras.
Design, lighting and materials choices, as well as container and clear labeling work, enhance the color and texture nuances of the raw product. A set of tasting objects has also been designed to taste the various salty and sweet preparations.

Materials: Ash, granite, sandblasted glass.
15m2 sales area
9m2 back room
Site monitoring in collaboration with BCA architecture

2017, Global design, Bras boutique, Laguiole (12)

Restaurant Bras Le Suquet

 
< >

The design project of the three-star restaurant Le Suquet of the Bras family in Laguiole involved to design and to redraw several existing buildings. In particular, there were the dining room and all objects linked with these spaces. We imagined about twenty typologies of objects, from exterior signage to table settings. We designed the tableware, the knives, the armchairs, the whole furniture and the uniforms of waiters, among other thing. Our positioning was placed in compliance, continuity and development of what makes the identity of the Bras House. We wanted to extend by objects, furniture and space, the understanding and the sensitivity of the Bras family with the land of Aubrac. So our interventions have been thought as a bridge placed between two leak points. Everything starting from landscape to reach the plate. This approach is made as an image of the culture and people of the lands, and intentions and emotions transmitted by the kitchen of Michel and Sébastien Bras. We wanted to accompany and translate these values by objects marked by simplicity and franchise. Silent sometimes taciturn , but delicate in the implementation of materials, design details and the proposed uses. Spaces and objects that require memory, both simple , sober and comforting.

2014 - 2016
Global design, restaurant Bras, Laguiole, France