A+B

Restaurant Bras Le Suquet

 
< >

The design project of the three-star restaurant Le Suquet of the Bras family in Laguiole involved to design and to redraw several existing buildings. In particular, there were the dining room and all objects linked with these spaces. We imagined about twenty typologies of objects, from exterior signage to table settings. We designed the tableware, the knives, the armchairs, the whole furniture and the uniforms of waiters, among other thing. Our positioning was placed in compliance, continuity and development of what makes the identity of the Bras House. We wanted to extend by objects, furniture and space, the understanding and the sensitivity of the Bras family with the land of Aubrac. So our interventions have been thought as a bridge placed between two leak points. Everything starting from landscape to reach the plate. This approach is made as an image of the culture and people of the lands, and intentions and emotions transmitted by the kitchen of Michel and Sébastien Bras. We wanted to accompany and translate these values by objects marked by simplicity and franchise. Silent sometimes taciturn , but delicate in the implementation of materials, design details and the proposed uses. Spaces and objects that require memory, both simple , sober and comforting.

2014 - 2016
Global design, three-star restaurant Bras, Laguiole, France

Ponsan-Bellevue

 
< >

Global design studios of the new university residence Ponsan Bellevue consisted in a comprehensive reflection on management of interior space, different functions, uses and furnishings, lighting and aesthetics for all types of habitat: individual studio (16m2), studio for people with limited mobility (18 m2), family studio (28m2). In consultation with the architects of the project, we proposed a different typology from that of the cell or flat miniaturized by designing a space able to be reclassified according to the uses. As the backbone of the interior design, we designed a furniture articulating the main functions (cooking / work / receive / rest ...) and releasing living space. Our approach promoted lasting and honest materials as well as openness and flexibility to avoid "retractable" or over-specialized. Beyond the technical aspect, the goal was the sustainability of the design in terms of uses and aesthetics, its adaptability to different lifestyles, cultures and personalities of the students.

Tripli wooden panels, coated steel

2014 - 2015
Global design, studios of the CROUS university residence Ponsan Bellevue, architectural design by PPA/Scalene/AFA, Toulouse (31)

À l'assaut!

 
< >

First exhibition at the castle of Nègrepelisse that houses the Centre for Art and Design “La Cuisine”, « A l'assaut! Les jeunes exposent au château» shows the productions of workshops organized by La Cuisine and The Arts House with young people from community of commune. Whether made during artist residencies or educational workshops, the achievements testify to the diversity of demands and proposals made by children. It is inspired and relies on an economy of means designed to valorize production and highlight the workshop spirit that animates various educational and recreational activities.

500m2 scenographic system and furniture in fir

2013-2014
Scenography of the exhibition, Castle Nègrepelisse, Centre for Art and Design La Cuisine (82)